Νέοι πρόσφυγες στα νησιά, ενώ δεν έχουν μεταφερθεί οι προηγούμενοι

0
52
Αθήνα

Αμείωτες είναι οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια, ενώ σε εφαρμογή βρίσκεται η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Την Κυριακή, περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες έφθασαν στα ελληνικά νησιά (κυρίως σε Λέσβο, Χίο, Σάμο), εκ των οποίων περισσότεροι από 800 μόνο στη Λέσβο.

Την ίδια ώρα, δεν έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης του hot spot της Μόριας στη Λέσβο από τους πρόσφυγες που βρίσκονταν ήδη εκεί.

Το πρωί της Δευτέρας έφθασαν στα λιμάνια του Πειραιά και της Ελευσίνας περίπου 2.000 άτομα, ενώ το Tera Jet βρίσκεται στη Λέσβο για να παραλάβει ακόμη 1.600 εντός της ημέρας.

Στο hot spot της Μόριας παραμένουν περίπου 2.500 πρόσφυγες, χωρίς να συνυπολογίζονται οι νέες αφίξεις της Κυριακής.

Παράλληλα, στη Λέσβο έχουν φθάσει 18 τούρκοι αξιωματούχοι, που μαζί με Έλληνες και στελέχη της Frontex θα επιτηρούν στο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης και θα συναποφασίζουν ποιοι από τους πρόσφυγες θα επιστραφούν στην Τουρκία. Ακόμη 6 τούρκοι αξιωματούχοι έφθασαν στη Χίο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης, στη χώρα βρίσκονται τη Δευτέρα 50.411 πρόσφυγες. Από αυτούς, περισσότεροι από 5.000 φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ σε τουλάχιστον 14.000 υπολογίζονται εκείνοι που παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Κλιμάμαξες του ΟΣΕ στην Ειδομένη

Εξι κλινάμαξες επιστρατεύει ο ΟΣΕ για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασης.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιο Σχίζα, οι κλινάμαξες χωρητικότητας 40 κλινών η καθεμία, ήταν παροπλισμένες εδώ και μία πενταετία.

«Συντηρήθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) και αναμένονται να καταφθάσουν αύριο στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Σχίζας και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να φέρουμε συνολικά 20 βαγόνια στην Ειδομένη».

Επιφυλάξεις Σκουρλέτη για τη συμφωνία

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, σε δηλώσεις του στο Mega τη Δευτέρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Π.Σκουρλέτης εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την αποτελεσματικότητά της.
«Έτσι όπως ήταν τα πράγματα, επετεύχθη μια ισορροπία η οποία φαίνεται ότι τουλάχιστον στα χαρτιά ήταν η καλύτερη δυνατή, αλλά πρέπει να λειτουργήσει. Κανείς δεν σου εγγυάται ότι θα είναι αποτελεσματική. Θα φανεί τις επόμενες μέρες» δήλωσε.

Ο ίδιος εξαπέλυσε επίθεση στα στελέχη της ΝΔ που «βγαίνουν με έναν τρόπο κυνικό και ψυχρό και μιλάνε για άμεση εκκένωση της Ειδομένης». Αναρωτήθηκε, δε, με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μωρά παιδιά. Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι ο ενδεδειμένος τρόπος είναι να πειστούν να φύγουν από την Ειδομένη οι πρόσφυγες, κάτι που προσπαθεί η κυβέρνηση.

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500066129