Ρινοπλαστική: 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

0
120

Η Ρινοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση που μπορεί να βελτιώσει την όψη, το σχήμα και την εμφάνιση της ακαλαίσθητης μύτης. Η Λειτουργική Ρινοπλαστική είναι η επέμβαση που καθιστά τις λειτουργίες της μύτης, δηλαδή την αναπνοή, την όσφρηση και την αντήχηση της φωνής.

Το πιο σημαντικό στη ρινοπλαστική είναι το αποτέλεσμα να εναρμονίζεται πλήρως με το σχήμα του προσώπου, γιατί η μύτη αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του, μια και βρίσκεται στο κέντρο, έτσι πρέπει να ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του δείχνοντας όσο πιο φυσικό γίνεται. Επιπλέον, είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν μπορεί να καλυφθεί με κανένα τρόπο (πχ. γυαλιά, μαλλιά κλπ.) έτσι ώστε και η παραμικρή ατέλεια να γίνεται εμφανής. Πλέον, όταν αυτό χρειάζεται, πραγματοποιείτε με σύγχρονη διόρθωση του διαφράγματος και των ρινικών κόγχων, ή της ρινικής βαλβίδας. Με την προηγμένη τεχνολογία στις μέρες μας  μπορούμε να δούμε το αποτέλεσμα πριν  από την επέμβαση.

1. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για ρινοπλαστική;

Στην ρινοπλαστική εκφράζεται η άποψη ότι όσο νωρίτερα γίνει τόσο το καλύτερο!
Φυσικά είναι μια γενικευμένη άποψη και το παραπάνω ισχύει για ηλικίες άνω των 17 ετών, όπου έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στον σκελετό του ατόμου. Έτσι, καλό είναι κάποιος που έχει ήδη αποφασίσει την αλλαγή και είναι άνω των 17 ετών να προβεί στην επέμβαση. Το αποτέλεσμα θα είναι πιο ακριβές, γιατί δεν θα υπάρχει ο παράγων της μεγαλύτερης ηλικίας (πάνω απο τα 35 – 40) όπου το δέρμα χάνει πλέον την ελαστικότητα του σταδιακά και δεν μπορεί να παρακολουθήσει μεγάλες αλλαγές του σκελετού.

Σε περίπτωση που συνυπάρχει και δυσχέρεια αναπνοής μπορεί ο χειρουργός, να διορθώσει την ανατομική αυτή ανωμαλία στην διάρκεια της επέμβασης. Θα πρέπει όμως να έχει διευκρινισθεί εκ των προτέρων, ότι σε περίπτωση υπερτροφίας των κάτω ρινικών κογχών απο αλλεργική αιτιολογία, η χειρουργική των κογχων, δεν θα βοηθήσει, ή θα βοηθήσει αλλά προσωρινά μόνο.

34354

2. Πόσο διαρκεί η επέμβαση της ρινοπλαστικής και πως γίνεται;

Η επέμβαση έχει διάρκεια 1 -3 ώρες, ανάλογα το πρόβλημα. Συνήθως γίνεται με γενική αναισθησία, αλλά μπορεί να γίνει σε ειδικές περιπτώσεις και με τοπική & μέθη. Ο χειρουργημένος, μπορεί να εξέλθει την ίδια μέρα από την κλινική ή να παραμείνει ένα βράδυ.

Συνήθως, δημιουργούνται εκχυμώσεις στα βλέφαρα (“μπλάβισμα”) για μία εβδομάδα, οι οποίες μπορούν όμως να προληφθούν μερικώς με τη συστηματική χρήση κρύων επιθεμάτων στα βλέφαρα, κατά το πρώτο 24ωρο.

Δεν υπάρχει καθόλου πόνος, και η μόνη δυσκολία είναι ο επιπωματισμός της ρινός από “ταμπόν” το πρώτο 24ωρο, πρόβλημα μπορεί να λυθεί μερικώς, με τη χρήση ειδικών σωληνωτών επιπωμάτων. Απαιτείται εξωτερικός νάρθηκας για 6 περίπου, μέρες.

3. Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου μετά την ρινοπλαστική;

Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας σε 9 -10 μέρες.

4. Ποια είναι η διάρκεια του αποτελέσματος μιας ρινοπλαστικής;

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο και φαίνεται από την αρχή σχεδόν. Μετά την επέμβαση υπάρχει ένα οίδημα, το οποίο υποχωρεί σταδιακά, κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων και μηνών αλλά το τελικό, επέρχεται σε 1 περίπου χρόνο.

5. Σε ποιους δεν συστήνεται η επέμβαση ρινοπλαστικής;

Δεν συστήνεται αν υπάρχουν ιατρικά προβλήματα για τα οποία υπάρχει λόγος να αναβληθεί οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση.

Επίσης, ενδιαφερόμενοι με ανώριμη προσωπικότητα που θα είχαν δυσκολία να προσαρμοσθούν στην αλλαγή της εικόνας του προσώπου που θα επέλθει.

Τέλος, εκείνοι που πάσχουν από το σύνδρομο του πολυχειρουργικού ασθενούς, όπου σωματοποιούν στο συγκεκριμένο ανατομικό χαρακτηριστικό άλλα προβλήματα της προσωπικότητας τους, και δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένοι απο οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Σε αυτούς τους ασθενείς, θα πρέπει παρά την επιμονή τους να χειρουργηθούν, ο χειρουργός να τους παραπέμψει στον ψυχίατρο. Ο Πλαστικός χειρουργός δέν είναι”ο ψυχίατρος με το νυστέρι!”

6. Τι γίνεται αν δεν μας αρέσει η νέα μας μύτη;

Επανεπέμβαση στη ρινοπλαστική (Revision – ή Secondary Rhinoplasty) χρειάζεται όταν:

  • δεν επιτεύχθηκαν οι αισθητικοί στόχοι μετά την πρώτη επέμβαση,
  • δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα ή δυσμορφία, που δεν υπήρχε πριν.

Επανεπέμβαση μπορεί να γίνει για δεύτερη ή τρίτη ή και πολλοστή φορά, αν αυτό χρειάζεται. Η επανεπέμβαση στην ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ, αποτελεί ομολογουμένως, μία από τις προκλήσεις της Πλαστικής χειρουργικής, και είναι πιο δύσκολη κάθε επόμενη φορά.

7. Τι πρέπει να γνωρίζω αν θα κάνω επανεπέμβαση ρινοπλαστικής;

Η επανεπέμβαση στη ρινοπλαστική πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα αν και έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας για τον χειρουργό.

Στο πλαίσιο αυτό, κάποιες χρήσιμες συμβουλές για τον ασθενή είναι:

Να μην πιέζει το ιατρό του για άμεση επανεγχείρηση (όσο και αν του φαίνεται δύσκολο να ζει με την υπάρχουσα μύτη). Πιθανή επανεκτέλεση της επέμβασης σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως φέρνει χειρότερο αποτέλεσμα.

Να αλλάζει χειρουργό, μετά απο δεύτερη επέμβαση, αν δεν μείνει ικανοποιημένος.

  • Να αναζητήσει χειρουργό με εμπειρία στην δύσκολη αυτή επανεπέμβαση.
  • Να “χαμηλώσει” τα αισθητικά του κριτήρια, μετά από επανειλημμένες αποτυχημένες επανεπεμβάσεις.
  • Να θυμάται ότι: κάθε νέα επανεπέμβαση είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη.

Τις παραπάνω πληροφορίες μας στις έδωσε ο Παναγιώτης Μάνταλος MD, PhD – πλαστικός χειρουργός, ο πλέον ειδικός, για να σου λύσει κάθε απορία και να βάλεις τέλος στην παραφιλολογία, που είναι γεγονός ότι υπάρχει γύρω από αυτή την επέμβαση πλαστικής χειρουργικής!

Ο ιατρός κ. Παναγιώτης Ν. Μάνταλος τελείωσε με υποτροφία την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1986.
Έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της Πλαστικής Χειρουργικής, το Δεκέμβρη του 1996. Έκτοτε εργάζεται σαν επιμελητής στην Κλινική Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, του 6ου Νοσοκ. ΙΚΑ Αθηνών, και συγχρόνως συνεργάζεται με ιδιωτικές κλινικές. Διατελεί μόνιμος εκπαιδευτής (Instructor) του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ATLS (Advanced Trauma Life Support course) διαπιστευμένος από την Committee on Trauma του American College of Surgeons από το 1999. Σύντομα αναμένεται και η αγόρευση του σαν Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Παν. Αθηνών. Έχει πλούσιο επιστημονικό και διδακτικό ακαδημαϊκό έργο με πολλές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή ιατρικά συνέδρια.

Επικοινωνήστε μαζί του στο 210 64 64 564 ή μέσα από την σελίδα του www.mantalos.gr