Σε ετοιμότητα η ΕΛ.ΑΣ. για την άφιξη Ομπάμα

0
72
Obama
Αθήνα
Το βράδυ της Δευτέρας αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για την άφιξη και διήμερη παραμονή του Μπαράκ Ομπάμα, που φθάνει λίγο πριν το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα. Ο ερχομός του αμερικανού προέδρου, σε συνδυασμό με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, βγάζουν στους δρόμους περισσότερους από 3.000 αστυνομικούς και γίνονται αφορμή για μαζικές διαδηλώσεις.

Ήδη, ομάδες αντιεξουσιαστών απευθύνουν κάλεσμα μέσω Διαδικτύου για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ενδεικτικά:

  • Σε συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο στις 5 το απόγευμα της Τρίτης καλεί η Οργάνωση Μαχητικού Αντιφασισμού (ΟΡΜΑ).
  • Την ίδια ημέρα, στις 5.30μμ, επίσης στο Πολυτεχνείο, θα συγκεντρωθούν η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας, η αναρχική συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας, η «Κόκκινη γραμμή-ομάδα για την εργατική αντεπίθεση» και η «Συνέλευση αναρχικών-κομμουνιστών για την ταξική αντεπίθεση ενάντια στην ΕΕ».
  • Στις 6 μμ της Τρίτης, και πάλι στο Πολυτεχνείο, συγκέντρωση και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία οργανώνουν μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Αναρχικών και της Αυτοοργανωμένης Δομής Υγείας Εξαρχείων (ΑΔΥΕ).

Τόσο ο Ρουβίκωνας, όσο και οι Πυρήνες της Φωτιάς προτρέπουν δημοσίως τους αναρχικούς, με αναρτήσεις τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, να «υποδεχτούν όπως του αρμόζει» τον αμερικανό πρόεδρο και να «χαλάσουν τη γιορτή».

Κινητοποίηση κατά της επίσκεψης Ομπάμα οργανώνουν και εργαζόμενοι-φοιτητές:

  • Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί την Τρίτη στις 6.30 μμ στην Ομόνοια, σε συλλαλητήριο που οργανώνει, από κοινού με το ΠΑΜΕ, τα εργατικά συνδικάτα, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, τους συλλόγους γυναικών και φοιτητικούς συλλόγους.

«Όλοι στους δρόμους και στα συλλαλητήρια για την επίσκεψη Ομπάμα» προτρέπει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), που υποστηρίζει ότι «η παρουσία του αμερικανού προέδρου αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό, την παραμονή της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της αμερικανοκίνητης χούντας».

Με τη σειρά της, η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια της Τρίτης και στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, «ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, στην κυβερνητική πολιτική της σύμπλευσης με τα συμφέροντα ΗΠΑ-ΔΝΤ-ΕΕ-ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η επίσκεψη Ομπάμα «είναι πρόκληση για το λαό, τη νεολαία μας και την ιστορία των αγώνων του λαϊκού κινήματος. Γίνεται τις μέρες αγωνιστικής τιμής και μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που σφραγίστηκε από το “Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ” γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου, που βάφτηκαν με το αίμα των εξεγερμένων».

«Όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν, μπορούν να το κάνουν, αλλά σε περιοχές όπου δεν θα κινηθεί ο αμερικανός πρόεδρος» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, λέγοντας ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών.

Στην Αθήνα αμερικανοί πράκτορες – Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκονται από το Σάββατο εκατοντάδες αμερικανοί πράκτορες της CIA και της προσωπικής ασφάλειας του Ομπάμα που θα αναλάβουν τη φύλαξή του από κοινού με περισσότερους από 3.000 έλληνες αστυνομικούς, ενώ έφθασαν αεροπορικώς και τα θωρακισμένα αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διήμερη παραμονή του στην Αθήνα.

Κατά πληροφορίες, ο αμερικανός πρόεδρος θα καταλύσει στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Ήδη, όπως έγινε γνωστό, ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας η ομιλία Ομπάμα στην Πνύκα και θα γίνει σε στεγασμένο χώρο, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τα μέτρα ασφαλείας θα οριστικοποιηθούν το βράδυ της Δευτέρας. Ωστόσο, «δεν θα είναι υπερβολικά, αλλά θα είναι αυτά που απαιτούνται για ένα ασφαλές περιβάλλον, για έναν επισκέπτη όπως ο αμερικανός πρόεδρος».
metrobama1_533_355
Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου θα πρέπει να θεωρείται ότι σε κάθε μετακίνηση του αμερικανού προέδρο οι δρόμοι θα κλείνουν μισή ώρα πριν, θα γίνονται συνεχώς έλεγχοι από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών μαζί με αμερικανούς ειδικούς, ενώ θα υπάρχουν παντού ελεύθεροι σκοπευτές και μυστικοί αστυνομικοί που θα παρακολουθούν κάθε κίνηση.

Πέτρος Στεφανής

πηγή : http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500114574