Τι είναι η κήλη & ποιες οι νέες μέθοδοι αντιμετώπισης;

0
1931

Η χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης είναι μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις που διενεργούνται παγκοσμίως. Οι κήλες μπορούν να εμφανιστούν σε πολλές περιοχές του κοιλιακού τοιχώματος, ιδίως στα ευένδοτα του σημεία. Σταδιακά η κήλη προβάλει όλο και περισσότερο δια των μυών του κοιλιακού τοιχώματος της περιοχής, και αυτό φέρνει ως αποτέλεσμα τη γνωστή σε όλους εξόγκωση του σπλάχνου προς τα έξω.

Η θεραπεία της κήλης είναι αποκλειστικά χειρουργική.

Πρόκειται στην ουσία για ένα μηχανικό πρόβλημα, το οποίο μόνο εξελίσσεται και ΠΟΤΕ δεν υποστρέφει. Η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος, είτε αυτή είναι κοιλιοκήλη, ομφαλοκήλη ή βουβωνοκήλη, μόνο προβλήματα και επικίνδυνες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει. Η πιο σημαντική επιπλοκή που μπορεί να προκληθεί σε μία κήλη που δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα είναι η περίσφυξη και η νέκρωση του περιεχόμενου στην κήλη εντέρου.

Ο Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Χειρουργός εξειδικευμένος στη χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος κ. Φώτης Αρχοντοβασίλης μας εξηγεί:

Στις μέρες μας προτιμάται πλέον η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και για την αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Με την χειρουργική θεραπεία το έντερο που προπίπτει επανατοποθετείται στη θέση του, και το χάσμα κλείνει με την χρήση ενός πλήρως βιοσυμβατού και απορροφήσιμου πλέγματος.

Στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική περιλαμβάνονται η Λαπαροσκοπική χειρουργική και η μέθοδοι ONSTEP και TIPP

Η Λαπαροσκοπική χειρουργική πραγματοποιείται με μικρές τομές (5-10 χιλιοστά) στην κοιλιακή χώρα. Τρισδιάστατες ενδοσκοπικές κάμερες, υπερσύγχρονα εργαλεία, και πλέγματα βιοτεχνολογίας αιχμής είναι ειδικά κατασκευασμένα για μία ασφαλή λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της κήλης. Μεγάλες ή μικρότερες κοιλιοκήλες, ομφαλοκήλες, μετεγχειρητικές/επιγαστρικές κήλες μπορούν να αντιμετωπιστούν λαπαροσκοπικά μόνο από χειρουργούς κατάλληλα εκπαιδευμένους στην προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης

  1. Μικρό χειρουργικό τραύμα, άρα βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα
  2. Μεγέθυνση εικόνας (έως και 5 φορές μεγαλύτερη) με αποτέλεσμα σημαντική απεικόνιση ανατομικών λεπτομερειών.
  3. Μικρός χειρουργικός τραυματισμός των ιστών. Αυτό από μόνο του σημαίνει γρήγορη κινητοποίηση και ανάρρωση του ασθενούς, μικρή νοσηλεία, χαμηλότερο κόστος νοσηλείας, ταχεία επάνοδος του ασθενούς στην καθημερινότητα, σημαντικός περιορισμός των χειρουργικών επιπλοκών.

Η τεχνικές ONSTEP και TIPP εφαρμόζονται για την χειρουργική αποκατάσταση των βουβωνοκηλών αποκλειστικά https://oxeirourgos.gr/kiles/vouvonokili/

Πρόκειται για νεώτερες τεχνικές, που χρησιμοποιούν τα πλέον κορυφαίας τεχνολογίας πλέγματα (πλήρως βιοσυμβατά και απορροφήσιμα, με άριστη εφαρμογή και διεισδυτικότητα). Μέσω της ειδικής τεχνικής, το πλέγμα τοποθετείται πίσω από το χάσμα, χωρίς μεγάλες τομές, χωρίς εκτεταμένα τραύματα ιστών, και χωρίς τις επιπλοκές της κλασσικής ανοιχτής χειρουργικής.

Οι τεχνικές αυτές γίνονται μόνο από κατάλληλα εξειδικευμένους χειρουργούς, που έχουν εκπαιδευτεί στις μεθόδους αυτές ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής των βουβωνοκηλών.

Πλεονεκτήματα

  1. Πολύ μικρή τομή (μόλις 3 εκατοστά), με ελάχιστο ιστικό τραύμα
  2. Η επέμβαση γίνεται χωρίς γενική νάρκωση, με τοπική αναισθησία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για άτομα με επιβαρυμένη καρδιακή ή/και αναπνευστική λειτουργία, καθώς και σε ασθενείς με αλλεργία στα αναισθητικά φάρμακα. Αυτή είναι και η πιο σημαντική διαφορά – πλεονέκτημα από την λαπαροσκοπική χειρουργική, που απαιτεί γενική νάρκωση
  3. Ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα, 3-4 ώρες μετά την επέμβαση.

Φώτιος Αρχοντοβασίλης MDPhDcFACS

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Χειρουργός εξειδικευμένος στη χειρουργική των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

Διευθυντής ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ General

https://oxeirourgos.gr/