Τσίπρας: Μείωση ροών και αξιόπιστες διαδικασίες μετεγκατάστασης

0
105
Βρυξέλλες

Χαρακτηρίζοντας πρόβλημα το γεγονός ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν εφαρμόστηκαν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος για τη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας δήλωσε ότι αυτό που περιμένει σήμερα είναι «ουσιαστικά αποτελέσματα» για τη μείωση των προσφυγικών ροών, την κατάλυση των δικτύων διακινητών, τις ταχύτερες και αξιόπιστες διαδικασίες μετεγκατάστασης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και οι λύσεις που θα δοθούν πρέπει να είναι κοινές.

«Δυστυχώς, μεταξύ των δύο Συνόδων υπήρξαν συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν από όλους. Κι αυτό είναι πρόβλημα για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη. Οι συμφωνίες που δεν τηρούνται δεν είναι συμφωνίες.

»Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Από τη Σύνοδο αναμένουμε ουσιαστικά αποτελέσματα για μείωση των προσφυγικών ροών, κατάλυση των δικτύων διακινητών, επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης και αξιόπιστες διαδικασίες μετεγκατάστασης.

»Κατανοούμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν συγκεκριμένες αρχές και αξίες, όπως το να μοιραστούμε την ευθύνη, το βάρος και την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες. Επίσης, γνωρίζουμε ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους».

Ο Αλέξης Τσίπρας πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου έχει σειρά διμερών επαφών. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας συναντήθηκε με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και εν συνεχεία με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Επιπλέον, έχει προγραμματισμένη συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ακολουθεί το γεύμα εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και Τουρκίας, με ώρα έναρξης 13:30 (ώρα Ελλάδας). Στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν οι εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι πρώτες δηλώσεις των ηγετών προσερχόμενων στη Σύνοδο επιβεβαιώνουν πως η ΕΕ κινείται και επίσημα σε «μπλόκο στον βαλκανικό διάδρομο».

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, που προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, ανέφερε ότι «όλες οι συνομιλίες με την Τουρκία στοχεύουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα βήματα στο προσφυγικό».

«Πρέπει επίσης να μιλήσουμε για το ζήτημα της Ελλάδας και των Δυτικών Βαλκανίων και το πώς μπορούμε να τερματίσουμε αυτή τη ροή ανθρώπων, πώς να κλείσουμε το διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων» τόνισε ο Ρούτε.

Δηλώνοντας «μετριοπαθώς αισιόδοξος για επίτευξη κοινής προσέγγισης», ο ολλανδός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επιλογή απευθείας μεταφοράς προσφύγων από την Τουρκία στη δυτική Ευρώπη: «Είναι μακροπόθεσμη επιδίωξη της Τουρκίας, γνωρίζουν πως για να γίνει πρέπει να υπάρχει στον ορίζοντα μηδενική είσοδος προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο».

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500063151