Τσίπρας: Το Πάσχα θα έρθει μαζί με την Ανάσταση της ελληνικής οικονομίας

0
157

Στη χτεσινή τηλεοπτική συνέντευξη τού στην εκπομπή “Στον Ενικό”, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια πλειάδα θεμάτων που αφορούν την ελληνική κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φάνηκε αισιόδοξος τονίζοντας χαρακτηριστικά πώς το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός επέρριψε τις ευθύνες για την καθυστέρηση στο ΔΝΤ το οποίο, όπως είπε, έχει μία διαφορετική εκτίμηση η οποία δεν μπορεί να βασιστεί σε κάποια δεδομένα.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη και δεν υπάρχει κανένα κανένας φόβος, ούτε κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων.

Για εμάς -πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας- ο δύσκολος κάβος η είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Κλείνω τα αυτιά μου σε σειρήνες και το μόνο που με απασχολεί είναι να φύγει η χώρα από αυτήν την περιπέτεια, χωρίς να έχουμε διαρρήξει την κοινωνική συνοχή και χωρίς να έχουμε ενδώσει σε παράλογες απαιτήσεις» δήλωσε.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός γιατί όπως παρατήρησε έχουμε όλη την Ευρώπη να εγκρίνει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Υπάρχει ένα εγγενές πρόβλημα, ότι υπάρχει το ΔΝΤ το οποίο έχει του δικούς τους κανόνες και εκτιμήσεις. «Αυτό που και εγώ και όλοι οι Ευρωπαίοι πιστεύω συνειδοτοποιούν είναι ότι πρέπει να υπάρξει επιστροφή του Ταμείου στο ρεαλισμό για να προχωρήσουμε» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει επίσης συμψηφισμός με το προσφυγικό. «Η συμφωνία θα τηρηθεί. Όμως η προσφυγική κρίση εκ των πραγμάτων θέτει σε διαφορετικό πλαίσιο τα πράγματα» τόνισε.

Οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης -συμπλήρωσε- θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν στο Ταμείο ότι ή συμφωνεί με το πρόγραμμα και μένει έχοντας ρεαλιστικές απαιτήσεις, ή δεν συμφωνεί και αποχωρεί.

Το Ταμείο, εκτίμησε, δεν χρειάζεται χρηματοδοτικά. Η παρουσία του είναι συμβολική και σχετίζεται με τις πιέσεις που υπάρχουν και στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα επιμείνει στην ανάγκη να προστατευτούν οι συνταξιούχοι που έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 35% κατά μέσο όρο. Έξηντα μέρες τώρα -πρόσθεσε- είναι οι πρότασεις μας στο ασφαλιστικό, δεν έχουν οι θεσμοί θέσει επίσημα ζήτημα μείωσης συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε πάντως την υιοθέτηση κάποιου πλαφόν για τις μεγάλες συντάξεις. Είπε όμως ότι έγνοια της κυβέρνησης είναι να προστατευτεί η πλειοψηφία των συνταξιούχων με χαμηλές συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία του Ιουλίου υποχρεώνει να εναρμονίσουμε τη φορολογία των αγροτών με τη φορολογία των υπολοίπων, ενώ γίνονται αλλαγές και στη φορολογία των υπολοίπων. Αυτή η μεταρρύθμιση, είπε, έχει συμφωνηθεί στα τεχνικά κλιμάκια «γιατί έχει λογική δικαιοσύνης, όπως και στο ασφαλιστικό».

Ερωτηθείς πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι μετά την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρχει καλύτερη εικόνα. Διατύπωσε όμως την προσωπική του εκτίμηση ότι το κλιμάκιο των Θεσμών θα επιστρέψει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και τα κρίσιμα νομοσχέδια θα περάσουν μέσα στο Μάρτιο. «Το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά.

Εντύπωση προκάλεσε η ευθεία επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντας ανοησίες τα όσα αναφέρει για το δημοψήφισμα. Δέχομαι κριτική -είπε- αν έκανα σωστή ή όχι διαπραγμάτευση, δεν δέχομαι όμως κριτική επί ηθικού πεδίου. Χαρακτήρισε δε «απολύτως ανόητη» την  κριτική του Γ.Βαρουφάκη ότι το Μαξίμου ήθελε να βγει το «ναι» στο δημοψήφισμα. Παραδέχτηκε δε ότι «έκανα και λάθη στις επιλογές συνεργατών μου».

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500061778