Ξεκινά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

0
107
Αθήνα
Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ξεκινά στη 1 μετά το μεσημέρι η συζήτηση των προωθούμενων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα και τον «κόφτη» που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί και την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα γίνει η συζήτηση και η ψήφισή τους στην Ολομέλεια.

Το δεύτερο νομοθετικό πακέτο της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης φαίνεται ότι δοκιμάζει περισσότερο τη συνοχή του αντιπολιτευτικού τόξου παρά την κυβερνητική πλειοψηφία, σύμφωνα με Τα Νέα.

Η προοπτική οι νέες ρυθμίσεις να εγκριθούν από περισσότερους από τους 153 βουλευτές της συμπολίτευσης, ιδίως ως προς το νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων και το ζήτημα των κόκκινων δανείων, προκαλεί αναταράξεις και ρωγμές στο τρίγωνο που συγκροτούσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο πακέτο με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πιθανό να κινηθούν σε διαφορετική κατεύθυνση το βράδυ της Κυριακής, καθώς στη ΝΔ ζυγίζουν το ενδεχόμενο να στηρίξουν ορισμένες διατάξεις με μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) καταλήγει στην καταψήφιση του νέου πακέτου μέτρων στο σύνολό του.

Σε γραμμή συνολικής καταψήφισης προσανατολιζόταν αρχικά να κινηθεί και Το Ποτάμι, αλλά πλέον δεν αποκλείεται να εναρμονιστεί με τη στάση της ΝΔ στην περίπτωση που η Λεωφόρος Συγγρού αποφασίσει τελικά να εκπέμψει συναινετικό σήμα για ορισμένα πεδία του κυβερνητικού σχεδίου.

Τη στάση που θα τηρήσει απέναντι στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να καθορίσει η ΝΔ σε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 11:00.

Σύμφωνα με Το Βήμα, στη σκιά των παρασκηνιακών συζητήσεων «γαλάζιων» βουλευτών που ζητούν να πει η ΝΔ «όχι σε όλα», η ηγεσία προσανατολίζεται να εμφανιστεί το κόμμα θετικό τουλάχιστον για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ενώ απ’ ότι φαίνεται θα καταψηφίσει τη ρύθμιση για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια».

Το βέβαιο είναι ότι θα καταψηφιστούν οι διατάξεις για την υπέρμετρη φορολογία, ενώ θεωρείται δεδομένη και η καταψήφιση του «κόφτη».

Το πολυνομοσχέδιο αριθμεί τις 465 σελίδες, ενώ μαζί με τις συμβάσεις παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων (μοιράστηκαν στους βουλευτές-μέλη των συναρμοδίων κοινοβουλευτικών επιτροπών σε μορφή CD-ROM) φτάνει τις 5.000 σελίδες.

Πηγή: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500078219