Ζητούν από τον Τσίπρα υποσχέσεις για παροχές, πριν ψηφίσουν τα νέα μέτρα

0
73

Να συγκληθεί επειγόντως η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν 36 βουλευτές, ύστερα από την απογοητευτική για πολλούς χθεσινή εμφάνιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην επιτροπή κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Πολλοί μάλιστα εκ των βουλευτών, που βλέπουν ότι οι υποσχέσεις για απαλλαγή από την αυστηρή εποπτεία και αναστροφή των μνημονιακών μέτρων είναι μάλλον όνειρα θερινής νυκτός, ετοιμάζονται να ζητήσουν σαφείς απαντήσεις από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι η δεύτερη φορά που υποβάλλεται αίτημα για σύγκληση της ΚΟ, αφού η πρώτη απόπειρα απερρίφθη, προφανώς με εντολή του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για το αν τελικά θα πραγματοποιηθεί ή όχι η συνεδρίαση του οργάνου, παρουσία του πρωθυπουργού, πριν έρθει προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο, όπως ζήτησε μεταξύ άλλων και ο Ν. Φίλης, αναμένεται να ληφθεί σήμερα το μεσημέρι σε συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ.

Ας σημειωθεί ότι την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Ιουνίου, κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ο κυβερνητικός και κοινοβουλευτικός σχεδιασμός τοποθετεί την ψήφιση του νομοσχεδίου, από την Ολομέλεια, έως την Πέμπτη 14 Ιουνίου.

Ο Ευκλείδης δεν έδωσε υποσχέσεις και απογοήτευσε

Χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε από τα πρώτα λεπτά της ενημερωτικής συνάντησης με τους βουλευτές να βάλει «σιγαστήρα» στο αίτημα ή τις ερωτήσεις σχετικά με το αν υπάρχει περιθώριο να γλιτώσει η κυβέρνηση από την ήδη νομοθετημένη δέσμευση για μείωση των συντάξεων από 1/1/209.

«Δεν είναι αυτό το σημερινό θέμα, δεν είναι τώρα η ώρα να ανοίξει αυτή τη συζήτηση» τους απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, που θέλει να τελειώσει με τα προαπαιτούμενα, χωρίς νέες τριβές με την τρόικα, περιμένοντας μια λύση για το χρέος που να ανταποκρίνεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Βουλευτές που άκουσαν τα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος χθες στην επιτροπή έμειναν με την εντύπωση ότι ο πήχης για το χρέος μάλλον μπαίνει χαμηλά, καθώς επιμήκυνση αναμένεται μόνο για τα δάνεια του EFSF και όχι του ESM, ενώ υπήρχε η εντύπωση ότι θα αφορά μια 15ετία και τώρα γίνεται λόγος για επιμήκυνση ίσως λίγο πάνω από τα 5 έτη.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ακόμα ότι δεν φαίνεται να πηγαίνουν καλά οι συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας. Παράλληλα δεν άφησε πολλές προσδοκίες για αποδοχή της αυτόματης ενεργοποίησης του -γαλλικής έμπνευσης- μηχανισμού για το χρέος, δηλαδή να μειώνονται οι δόσεις των δανείων εφόσον η ανάπτυξη είναι ατονική, ενώ επίσης δεν έχει καταλήξει στην τελική του μορφή, το πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης στην Ελλάδα.

Προβληματισμός καταγράφεται επίσης και σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ιταλία. Στις κριτικές για τα υπερβολικά πλεονάσματα ανέλαβε να απαντήσει ο Γ. Χουλιαράκης, που υποστήριξε ότι δικαιολογούνται λόγω της αναμενόμενης ανάπτυξης.

Απογοητευμένοι, αλλά… ψηφίζουν!

Αρκετοί βουλευτές πάντως μετά την ολοκλήρωση της σχεδόν τετράωρης συνεδρίασης εμφανίστηκαν απογοητευμένοι από τη διαδικασία, όχι όμως σε σημείο να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. Αλλοι όμως δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους από τον τρόπο που αντιμετώπισε τους βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών. «Αντιμετώπισε τους βουλευτές σαν αχθοφόρους» εξηγούσε ένας από τους ακροατές του κ. Τσακαλώτου στην αίθουσα της Γερουσίας, δείχνοντας την ενόχλησή του από την κίνηση του υπουργού Οικονομικών να αποχωρήσει νωρίς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης.

Πίσω από την απογοήτευση των βουλευτών κρύβεται η αγωνία τους για το ενδεχόμενο να πορευτεί η κυβέρνηση χωρίς τη δυνατότητα για «πολιτικούς αιφνιδιασμούς» που θα σηματοδοτούσαν τη χειραφέτηση της κυβερνητικής πολιτικής από τον ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών.

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν η ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις, εφόσον επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Οι πιο πολλοί βουλευτές έχουν ανασύρει από το αρχείο τους τις σχετικές ομιλίες Τσίπρα και έχουν «κρατήσει» τις αλλεπάλληλες τοποθετήσεις της ηγεσίας ότι χωρίς «λύση για το χρέος», ή ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που το Ταμείο επέβαλε. Και αυτός είναι ο λόγος που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να σταθεί απέναντί τους και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους, και όχι το οικονομικό επιτελείο που δείχνει για ορισμένους προσήλωση μόνο στη μελέτη των μεγεθών.

Σήμερα το απόγευμα θα ξέρουμε αν ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τις ανησυχίες τους σε μια συνεδρίαση της ΚΟ με απαντήσεις για τις κινήσεις που θα κάνει μετά τις 20 Αυγούστου.

Οι υποσχέσεις υπουργών για παροχές, φοροελαφρύνσεις

Χθες, μετά την «ψυχρολουσία» από Τσακαλώτο πάντως, άλλοι υπουργοί έτειναν… καρότο στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποσχόμενοι φοροελαφρύνσεις και παροχές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενημερώνοντας τους βουλευτές, έσπευσε να διευκρινίσει τις προαναγγελίες του Αλέξης Τσίπρα για παροχές. Όπως είπε, το υπερπλεόνασμα του 2019 θα πάει 100% σε φοροελαφρύνσεις για το έτος 2020.

Το 2020 το 75% του υπερπλεονάσματος θα διοχετευτεί σε φορολογικές ελαφρύνσεις και το 25% σε παροχές, ενώ από το 2021 και μετά η κατανομή ελαφρύνσεων και παροχών θα είναι 50%-50%.

Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νάσος Ηλιόπουλος, ανέφερε ότι κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου δεν θα υπάρχει δέσμευση για τον κατώτατο μισθό, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αυξήσεων.

Εξάλλου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ανακοίνωσε στους βουλευτές ότι στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται μία νέα ρύθμιση, η καθιέρωση του στεγαστικού επιδόματος.

Το εν λόγω επίδομα, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά 1.350.000 άτομα και το κόστος του ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, συνολικά. Η κυρία Φωτίου είπε το επίδομα θα δοθεί σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ και θα κυμαίνεται από 70 ευρώ για ένα άτομο μέχρι και 210 ευρώ για οικογένεια.

Επίσης, η κυρία Φωτίου είπε ότι στο πολυνομοσχέδιο θα προβλέπεται η εγγραφή στον ΟΑΕΔ όλων των δικαιούχων του επιδόματος αλληλεγγύης.

ΠΗΓΗwww.iefimerida.gr