8 συνήθειες που «ταράζουν» το μεταβολισμό σου!

0
38

Η συγγραφέας του βιβλίου The Little Book of Thin μας εξηγεί ποιοι είναι οι μικροί “καταστροφείς” του μεταβολισμού σου, οι οποίοι καθυστερούν την απώλεια των κιλών σου.

Γυμνάζεσαι και προσπαθείς να τρως υγιεινά. Αλλά μπορεί δυστυχώς να καθυστερείς την καύση των θερμίδων σου χωρίς να το καταλαβαίνεις. Η Lauren Slayton, M.S., R.D., συγγραφέας του βιβλίου The Little Book of Thin μας εξηγεί ποιοι είναι οι μικροί “καταστροφείς” του μεταβολισμού σου, οι οποίοι καθυστερούν την απώλεια των κιλών σου.

1. Δεν πίνεις αρκετό νερό

«Το σώμα σου χρειάζεται υγρά για να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες του», αναφέρει η Slayton. Όταν λοιπόν δεν επιτελεί όλες τις λειτουργίες του δεν καίει την ίδια ποσότητα θερμίδων.Επίσης, είναι καλό να έχεις στο μυαλό σου το γεγονός ότι πολλές από τις θερμίδες που καις όταν πίνεις νερό είναι λόγω της προσπάθειας του σώματός σου να φέρει το παγωμένο νερό στους 37 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, το να πίνεις ζεστό νερό με λεμόνι ή ζεστό τσάι συνέχεια δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σου όπως γίνεται με την κατανάλωση παγωμένου νερού.

shutterstock_197519048-600x600

2. Κάνεις μόνο αερόβια προπόνηση

«Γνωρίζεις ότι η άσκηση είναι σημαντική προκειμένου να κρατήσεις τον μεταβολισμό σου ενεργοποιημένο. Αν όμως σου αρέσει μόνο να τρέχεις ή να κάνεις ποδήλατο και διάδρομο στο γυμναστήριο, τότε δε χτίζεις τους μυς που θα εκτοξεύσουν τον μεταβολισμό σου», εξηγεί η Slayton. Ξεκίνα λοιπόν να βάζεις λίγη προπόνηση που θα αυξήσει και τη δύναμή σου στο πρόγραμμά σου, αν θες να κάψεις περισσότερες θερμίδες.

2. Είσαι συνεχώς στρεσαρισμένη

Δεν είναι μόνο δυσάρεστο το να βρίσκεσαι διαρκώς σε μία κατάσταση άγχους αλλά κάνει και κακό στον μεταβολισμό σου. «Η κορτιζόλη είναι μια μεγάλη ορμόνη του στρες, και όταν ενεργοποιείται, τότε το σώμα σου είναι πιο πιθανό να μπει σε λειτουργία αποθήκευσης του λίπους», λέει η Slayton.

4. Συνηθίζεις να τρως σνακ αργά το βράδυ

Υπάρχουν πολλές αποδείξεις σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι να κάνεις συχνά γεύματα για να μην “καθυστερείς” τον μεταβολισμό σου. Υπάρχουν όμως και έρευνες που αποδεικνύουν ότι το να περνάς αρκετές ώρες χωρίς να τρως κάτι μπορεί να είναι καλύτερο, όσον αφορά τον μεταβολισμό σου.«Αυτό που προτείνω συνήθως στους πελάτες μου είναι να περνούν 12 ώρες χωρίς να έχουν φάει κάτι. Είναι εύκολο να καταλάβεις ότι κάνεις κακό στον μεταβολισμό σου αν τρως αργά το βράδυ και παίρνεις πρωινό στις 7 το πρωί πριν την γυμναστική σου», αναφέρει η Slayton.

sakara-5-e1440616566876-600x398

5. Αποκλείεις την καφεΐνη από τη διατροφή σου

«Η καφεΐνη μπορεί να δώσει μία μικρή ώθηση στην καύση των θερμίδων», τονίζει η Slayton. Κανένας δεν προτείνει να αρχίσεις να την παίρνεις μανιωδώς, αλλά αν συνηθίζεις ήδη να πίνεις καφέ ή πράσινο τσάι τις περισσότερες μέρες, το να κρατήσεις αυτή τη συνήθεια μπορεί να βοηθήσει τον μεταβολισμό σου αρκετά.

6. Δεν κοιμάσαι αρκετά

Οι άνθρωποι που στερούνται τον ύπνο σε συστηματική βάση συνηθίζουν να ζυγίζουν περισσότερο από αυτούς που κοιμούνται καλά τις περισσότερες νύχτες. Γιατί συμβαίνει αυτό;Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου απορρυθμίζει τις ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη, προκαλώντας σου μεγαλύτερη πείνα. Η Slayton προτείνει να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε νύχτα.

ladi-karydas-def-600x600

7. Καταναλώνεις υπερβολικά πολλά φυτοφάρμακα και τρως από πλαστικές συσκευασίες

«Αν νιώθεις πραγματικά ότι κάνεις τα πάντα σωστά και δε βλέπεις καμία πρόοδο, τότε αξίζει να προσέξεις από πού παίρνεις το φαγητό σου και με τι έχει ψεκαστεί αυτό», επισημαίνει η Slayton. Μερικές από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται σε κάποια πλαστικά και σε φυτοφάρμακα είναι “ενδοκρινικοί διαταράκτες”, όπως ονομάζονται και μπορεί να σου προσθέτουν βάρος.

ΠΗΓΗ: www.shape.gr